Svullna fötter är ofta perifert ödem
Att foten eller fötterna svullnar upp kan bero på ett antal olika tillstånd. Den klart vanligaste orsaken är dock perifert ödem, vilket innebär att en onormalt stort mängd kroppsvätska sipprat ut i fötterna och nedre benen. Oftast beror detta på att blodkärlen inte klarar av att pumpa tillbaka vätskan tillbaka till hjärtat och därför fastnar i fötterna, men kan också bero på lymfvätska som samlats i fötterna.
Förutom ödem kan även svullnader i fötter och anklar bero på stukning, ett brutet ben eller annan skada där blodvätska läckt ut. Är endast ena foten svullen är det sannolikt inte ödem och kan istället vara ett tecken på en skada eller blodpropp.
Svullna fötter gör sällan ont och är oftast inte farligt
Om svullnaden i foten eller kring benet inte beror på en direkt skada bör svullnaden inte smärta. Däremot kan det upplevas som en tyngdkänsla eller vara besvärande. Svullna fötter som beror på perifert ödem (vätska i foten) är inte heller farligt. Trots detta är det viktigt att söka vård för svullnad som inte går över då den kan vara ett symptom på grund av en bakomliggande sjukdom.
Om foten eller fotleden gör ont
Gör foten faktiskt ont kan det vara ett tecken på skada. Den allra vanligaste skadan på fotleden är stukning, som uppstår när ligamenten sträcks ut över sin förmåga, som vid ett feltramp. Sväller foten eller båda fötterna upp samtidigt och smärtan inte går över bör man söka vård för att utesluta mer allvarliga orsaker.
Andra orsaker till svullna fötter med snarlika eller helt annorlunda symptom
Det finns flera orsaker till att drabbas av blodvätska i fötterna. Bland annat preeklampsi (efter 20e veckan i graviditeten), brutet ben, lymfödem, venöd insufficiens, infektion, blodpropp, hjärtsjukdomar, leversjukdomar, njursjukdomar och svullnader orsakade av biverkningar från läkemedel.
Även andra faktorer spelar roll
Fötterna kan också svullna upp om man är extra varm, suttit still länge, tränat eller om man är överviktig. Upplever man att fötterna ofta är svullna är det bra att ta reda på vad det beror på.
Publicerad: 24.10.2017
Uppdaterad: 30.10.2017
Skribent: Niklas Johansson
Källa: 1177.se, Stegforhalsa.se, Doktorn.com